Jak zakládat dokumenty, které nemohu děrovat

Jak zakládat bez plastových košilek dokumenty, které nelze děrovat? Na takovou otázku se nás často ptáte. Ukážeme Vám tedy naše "lidové" a osvědčené techniky. Ukážeme Vám, že bez plastových desek to skutečně JDE!

Na menší dokumenty nebo na dokumenty, které lze přeložit, si můžeme vyrobit kapsičku z papíru či "čtvrtky". Spodní čtvrtinu ohneme směrem nahoru a kancelářskou sešívačkou po stranách sešijeme. Děrovačkou uděláme v horní části požadované otvory a zmíněné dokumenty můžeme zasunout do kapsičky a umístit jí do pořadače. A je to. Žádná velká věda :-)

U dokumentů, které nechceme přeložit, tento způsob vhodný není. Přesto není třeba házet flintu do žita. Vezmeme jakýkoliv jiný list papíru (klidně i popsaný, který bychom jinak vyhodili) a klasicky do něj uděláme otvory děrovačkou. Na něj položíme dokument, který nechceme proděravět (např. vysvědčení), a mírně ho posuneme doprava tak, aby se objevily otvory spodního papíru. Nahoře i dole oba papíry spojíme kancelářskou sponkou nebo svorkou. Takto spojené vložíme do pořadače a máme hotovo. Toto řešení je rovněž plně funkční.

Možná přijdete i na jiné své důmyslné řešení. Tak hurá do toho! :-) Nezapomeňte nám však takové řešení zaslat na vědomí, abychom ho mohli zveřejnit i pro další uvědomělé archiváře!

 

poradac_s_kapsickou

 

dokument_se_sponkou